Huntenkunst 2006

logoSplinterbeest

logoSplinterbeest

De Eland-antilope!

Op de Huntenkunst 2006 laat ik de grootste antilope van Afrika zien. De Eland-antilope!

Gedeelte van de tekst door Wouter Welling voor het nieuwe boek Collectie Splinterbeest en het kijkje in de keuken van de ontwerpen van Meneer Web

Een ruimte vol stilte

Er bestaat een lange traditie van Europese kunstenaars en schrijvers die hun inspiratie in niet-westerse culturen zochten − en zoeken. De westerse interesse voor ‘de’ ander is nauw verbonden met het westerse verlangen naar ‘het’ andere. (1) Uit de verhalen van mannen en vrouwen die in de vorige eeuw naar landen in Afrika en naar andere verre streken reisden, blijkt dat zij op zoek gingen naar een overweldigende, sublieme ervaring, verwant aan de mystiek ( het ‘oceanische gevoel’).

Na de Eerste Wereldoorlog misten kunstenaars, schrijvers en denkers die intense beleving in Europa en Noord-Amerika en begonnen ze haar ‘elders’ te zoeken. Zo trok D.H.Lawrence naar Mexico, waar hij genoot en huiverde, Jung naar Afrika waar hij een pre-rationele wereld meende aan te treffen en een oervorm van het orantengebaar van de geheven handen richting zon en vond Georgia O’Keeffe inspiratie voor schilderijen over tijdelijkheid en eeuwigheid bij de indianen van New Mexico. Niet zelden was er sprake van projectie bij die onrustige kunstenaars en intellectuelen. Wat bij ons onder de zon van de Verlichting was verdord, moest daar, in die ‘primitieve’ wereld, nog wel in al z’n puurheid aanwezig zijn. In hun boeken, brieven en reisverslagen valt een sterk verlangen naar overgave op, overgave aan de natuur, aan ‘het andere’− vooral bij de vrouwen, de mannen deinsden er eerder voor terug − en een verlangen naar harmonie met de kosmos, naar bezieling. lees verder (pdf)


Huntenkunst 2006

Eland-antilope - 210 x 240 cm - acryl op papier - 2005/2006